D-vitamin är ditt bästa vapen i kampen mot förkylning

Visste du att D-vitamin är ett mycket bättre hjälpmedel för att förebygga förkylningar jämfört med C-vitamin?
Forskning har visat att C-vitamin inte kan förebygga förkylningar.

När du blir förkyld så är chansen stor att du tar C-vitamin för att ge kroppen en «vitaminboost», i hopp om att bli frisk och bra igen.

C-vitaminen har varit ett populärt hjälpmedel i kampen mot förkylningar i årtionden – men har du litat på fel bokstav i alfabetet?

Forskning har under de senaste åren visat att C-vitamin har en liten eller ingen förebyggande effekt när det gäller förkylning och andra luftvägsinfektioner.

Om C-vitamin inte fungerar, vad kan du göra för att förhindra förkylning? Svaret är att rikta din uppmärksamhet till den närmaste grannen – nämligen D-vitamin.

Kan D-vitamin förebygga förkylningar?

D-vitamin är först och främst känd för att vara viktig för vår benbyggnad, men den essentiella «solskensvitaminen» spelar också stor roll till att upprätthålla ett normalt immunförsvar.

I februari 2017 publicerade den berömda British Medical Journal en omfattande metaanalys av 25 kliniska studier som hade som mål att värdera om D-vitamin kan hjälpa till att förhindra akuta luftvägsinfektioner som förkylning, influensa och bronkit.

– Definitiva bevis på att D-vitamin skyddar oss

Professor Adrian Martineau (Kilde: QMUL)

Forskare på Queen Mary University analyserade data från totalt 11 321 deltagare i åldern 0 till 95 år – och resultaten de fann var positiva.

Deltagare som tog D-vitamintillskott hade en 12% lägre risk för att få en akut luftvägsinfektion – och för personer med svår D-vitaminbrist halverades risken för att bli förkyld genom att ta ett regelbundet tillskott.

– Detta omfattande forskningssamarbete har gett oss vårt första definitiva bevis på att D-vitamin faktiskt skyddar oss från luftvägsinfektioner, säger professor Adrian Martineau, som ledde studien.

Hur mycket D-vitamin behöver jag?

Ett antal olika doser och metoder användes i studierna som forskarna analyserade. Resultaten visade att den förebyggande effekten var störst i studier där deltagarna tog ett D-vitamin dagligen eller varje vecka, jämfört med dem som fick mycket större doser en gång i månaden.

För att få bästa effekt kan det vara gynnsamt att ta ett D-vitamintillskott dagligen på 25-50μg.