Varför är det så viktigt att du får i dig tillräckligt med D-vitamin?

D-vitamin är en av kroppens viktigaste byggstenar. Brist på det goda ”solskensvitaminet” kan ha en negativ effekt på din benstruktur, dina muskler och ditt immunsystem.
D-vitamin är bland annat viktigt för din benbyggnad, dina muskler och ditt immunförsvar.

D-vitaminbrist är en av de vanligaste vitaminbristerna i västvärlden.

Här i Sverige går ungefär hälften av oss runt med D-vitaminbrist i mer eller mindre utsträckning, året runt.

Nu när vi är mitt i de mörka vintermånaderna har nästan alla för lite D-vitamin – och eftersom solen är vår viktigaste källa kan det vara svårt att få nog av det vitala ”solsken-vitaminet”.

Du har nog hört detta många gånger tidigare – men vet du verkligen varför D-vitamin är så viktigt?

Varför behöver du D-vitamin?

Kort sagt, din kropp är helt beroende av D-vitamin för att fungera korrekt. ”solskensvitaminet” spelar en viktig roll i ett antal kroppsfunktioner, och en vitaminbrist kan leda till obalans i kroppen.

Här är några av de viktigaste sakerna som D-vitamin gör för dig och din kropp:

Benbygning - D-vitaminD-vitamin är viktig för benbyggnaden

Den viktigaste funktionen som D-vitamin har i kroppen är att säkra ett normalt upptag av kalcium och fosfor – något som är helt avgörande för att du ska kunna ha en stark och bra benbyggnad.

D-vitamin bidrar till att upprätthålla normala ben och normala kalciumnivåer i blodet, så att dina ben håller sig intakta.

Tenner - D-vitaminD-vitamin ger dig en anledning till att le

Kalcium och D-vitamin är inte bara viktigt för dina ben – de två näringsämnena hjälper dig även att hålla dina tänder i gott skick.

Ett dagligt tillskott av D-vitamin bidrar till att upprätthålla normala tänder, och ger dig en god anledning till att le.

Muskler - D-vitaminD-vitamin bidrar till en normal muskelfunktion

Alla rörelser du gör kräver muskelkraft. Det är våra muskler som gör att vi kan prata, le, äta, gå, springa, leka, träna, lyfta, bära… ja, du förstår grejen!

D-vitamin bidrar till att upprätthålla en normal muskelfunktion, så att du kan göra allt du gör varje dag, utan plågor och besvär.

Immunsystem - D-vitaminD-vitamin är bra för ditt immunförsvar

Om ditt immunförsvar inte fungerar som det ska så är du mer utsatt att drabbas av att få vanliga sjukdomar såsom förkylningar och influensa – speciellt under de kyligare månaderna av året.

Ett dagligt D-vitamintillskott bidrar till att upprätthålla immunförsvarets normala funktion, så att du är bättre skyddad mot virus och bakterier.

Fall - D-vitaminD-vitamin minskar risken för fall

Fall är en riskfaktor bland kvinnor och män över 60 år, och under vintermånaderna – när vägar och trottoarer är isiga och hala – ökar risken för att få benfrakturer och andra skador.

D-vitamin minskar risken för fall i samband med instabilitet och muskelsvaghet, men den fördelaktiga, förebyggande effekten uppnås endast om du äter minst 20 μg om dagen.