D-vitamintillskott – Vilket är bäst?

Brist på D-vitamin är ett stort problem i Sverige. Vi hör det om och om igen i media hur viktigt det är med D-vitamin, men det är fortfarande över 50% av befolkningen som har brist på D-vitamin.

Med en kost som består mycket av processad mat, lite fisk och lite av andra bra D-vitaminkällor så får man lösa problemet på andra sätt.

Därför är det fler och fler människor som tar ett D-vitamintillskott dagligen, men detta väcker även nya frågor.

Vilket tillskott ska man välja? Hur mycket D-vitamin ska man ta?

Med den här guiden vill vi hjälpa dig att välja rätt D-vitamintillskott.

Vilka alternativ är det som finns?

Om du går till butik eller apotek så kommer du hitta ett dussin med olika typer av D-vitamintillskott. Det finns olika smaker och styrkor, men här har vi samlat några av de vanligaste, med fördelar och nackdelar på var och en.

 • Vanliga tabletter
  • Detta är ett bra sätt att få i sig D-vitamin, men det behöver sväljas ner med vatten och smakar ofta inte så gott. Därför är dessa lätta att glömma, vem har inte köpt ett nytt kosttillskott för att därefter bara glömma de i ett skåp?
 • Tran
  • I tran är det tillsatt D-vitamin, men det är inte alla som gillar smaken. Det är färre som startar dagen med att svälja en tesked med tran, vilket innebär att du måste hitta andra sätt att få i sig D-vitamin.
 • Droppar
  • Kostnadseffektivt sätt att få i sig D-vitamin, men kan snabbt bli rörigt och svårt att dosera. Det är en bra lösning för spädbarn, men kan bli besvärligt för barn och vuxna.
 • Tuggbara tabletter
  • Lite dyrare, men väldigt enkla att ta. Den stora fördelen är att de också smakar väldigt gott, som gör det mycket enklare att komma ihåg. Om man har förpackningen framme någonstans där den är synlig så kommer detta bli dagens höjdpunkt.

Vilken styrka ska jag välja?

I Sverige är det tillåtet att sälja allt från 1-100 mikrogram i butik och på apotek. Det har tidigare varit mest populärt att 5 och 10 mikrogram-doser, men ny forskning visar att behovet är mest sannolikt större.

 • 10 mikrogram:
  • Den rekommenderade dagsdosen från myndigheterna, men av erfarenhet är detta för liten dosering för oss i Norden.
 • 40-50 mikrogram:
  • Den vanligaste dosen i för oss i Norden och hälften av den rekommenderade maximala dosen. Världens största studie om D-vitamin, som slutfördes hösten 2019, använde denna dosering, och av nästan 27 000 deltagare diagnostiserades inte en enda person med en överdos av D-vitamin. Det kan alltså betraktas som mycket säkert och effektivt att få normal D- vitaminnivåer.
 • 100 mikrogram:
  • Maxdosering för kosttillskott i Sverige för vuxna. Denna maximala doseringen är bestämt av myndigheterna, som antar att med ett vanligt svenskt kosthåll får i sig ca 20 mikrogram via kosten varje dag, så det totala intaget blir då 100 mikrogram per dag.

Det är sällan man behöver ta högre doser än detta, och görs i såna fall i samråd med en läkare. Det har gjorts flera försök till höga enstaka doser av D-vitamin under en kort tidsperiod för dem som har svår D-vitaminbrist, men det bästa är att ha ett regelbundet intag en längre period.

Så vilket D-vitamintillskott behöver jag ta?

Vi som har skrivit denna artikeln jobbar med maxd, som på kort tid har blivit ett av Nordens mest populära D-vitamintillskott. Goda tuggbara tabletter med apelsinsmak och 50 mikrogram D-vitamin gör att du täcker ditt dagliga behov på ett enkelt sätt. Vill du också prova?

Beställ enkelt genom formuläret här under.