Får man D-vitamin från solarium?

Om solarium är bra eller inte, har varit ett omdiskuterat ämne bland forskare och olika föreningar. Men kan det vara som så att vi kan ta en liten mängd med konstgjort ljus för att hålla D-vitaminnivåerna uppe på vintern?

Solljus är en viktig källa till D-vitamin, och genom att exponera huden med små mängder sol kan se till att täcka behovet. Cirka fem till tio minuter två till tre gånger i veckan, kan vara tillräckligt på sommaren. På vintern måste vi ta till oss andra sätt för att tillgodose behovet av D-vitamin.

Kan solarium vara en lösning för att kunna säkerställa sitt D-vitaminintag?

Måttliga mängder med D-vitamin

Experternas åsikter om solarium är skadligt är delade. Vi är medvetna om att för mycket solexponering är inte bra för huden, men vi vet också att lite sol är nödvändigt för att kroppen ska kunna producera D-vitamin.

D-vitamin bidrar till att upprätthålla en normal muskelfunktion, samt ett normalt upptag av kalcium och bidrar till en normal benbyggnad.

På grund av låga D-vitaminnivåer i en hög utsträckning i Norden, tror Johan Moan, att måttlig användning av solarium ger mycket D-vitamin och att det är gynnsamt på vintern. Han är cancerforskare och professor emeritus på Radiumhospitalet och Universitetet i Oslo, och har under många år jobbat med just D-vitamin.

Moans råd är måttliga mängder med solarium – upp till tio minuter, två gånger i veckan under vintern. En solsemester i söder kan också fylla på D-vitaminnivåerna, om man har möjlighet till det.

Önskar att reducera skadliga strålningar

National Institute of Public Health, med en annan åsikt, anser att staten bör förbjuda solarium, och att vi hellre bör täcka D-vitaminbehovet genom kosten.

Flera åtgärder har vidtagits för att reducera skadlig exponering från UV-strålning, bland annat genom godkännande av solarier. Det är strålsäkerhetsmyndigheten som godkänner dokumentationen för alla solariemodeller innan de kan användas i Sverige. Anledningen till detta är för att se till så att UV-strålningen inte överskrider de aktuella gränsvärdena.

Även om man kan få D-vitamin genom att sola i måttliga mängder, är det vanligtvis att de inte ger de riktiga strålarna – därför bör detta inte anses vara en rekommendation att sola i solarium.

Vår rekommendation- använd dig utav andra källor till D-vitamin

Om du önskar att använda dig utav kosten istället för solarium för att täcka D-vitaminbehovet, så är fet fisk en god källa. Fisk såsom makrill, öring, lax och sill är rika på vitaminer. I ett svenskt kosthåll bidrar fisk och fiskprodukter omkring 22 procent av det totala D-vitaminintaget.

Fler och fler väljer däremot att få i sig D-vitamin genom ett kosttillskott.

MAXD innehåller allt som du behöver av D-vitamin, i goda tuggbara vitaminsolar som smakar apelsin. Tiotusentals personer i Sverige, Finland och Norge har provat på, fyll i formuläret här nedan för att prova på du med.