D-vitamin och övervikt – Vad är sammanhanget?

D-vitaminnivåer i kroppen är kända från år av forskning att spela en stor roll. D-vitaminbrist kan leda till benskörhet, depression och flera andra hälsoproblem. Samtidigt kan för mycket D-vitamin i kroppen ha en negativ effekt åt andra sidan.

Du bör se till att ha bra D-vitaminnivåer i din kropp, bland annat genom att ta kosttillskott. Genom sol och kost här i Norden är det svårt att få i sig rätt mängd. Du bör dock vara särskilt försiktig om du är överviktig.

I denna artikeln ska vi kolla närmare på hur D-vitamin och övervikt är relaterade!

Överviktiga har upptill 3 gånger så högt behov för D-vitamin

I grund och botten har de flesta samma behov av D-vitamin. Detta trots att vissa grupper är mer utsatta för brist på D-vitamin. De överviktiga skiljer sig å andra sidan från genomsnittet när det gäller deras behov av vitaminet.

Överviktiga kan behöva så mycket som upp till 3 gånger mer D-vitamin i sin dagliga dos.

Forskning tyder på att de med över 30 i BMI, som anses vara allvarligt överviktiga, behöver mellan 2 och 3 gånger så mycket D-vitamin som de med normal vikt. Individer med normal vikt kämpar redan med D-vitaminbrist. Hur kan överviktiga få tillräckligt med vitaminet?

Källor till D-vitamin för överviktiga

En hälsosam kost är en bra utgångspunkt för en god hälsa. Här är det däremot viktigt att få i sig rätt vitaminer. D-vitamin är dock ett vitamin som är svårt att inkludera i kosten. Nedanför har vi listat några bra förslag på källor till D-vitamin:

  • Sol – UVB-strålning, en form av UV-strålning, startar upp produktionen av produktion av D-vitamin i huden. På sommaren är detta en utmärkt källa, observera att UVB-strålning endast förekommer när solen är över 30 grader på himlen. Från september till maj får vi inte UVB-strålning i Sverige.
  • Mat – Fet fisk (lax, öring, makrill och sill) är perfekt att få i sig D-vitamin. Enkla livsmedel innehåller också vitaminet, såsom smör och mjölk. Dessvärre så innehåller dessa sällan tillräckligt med D-vitamin i sig, särskilt för behovet som överviktiga oftast har.
  • Kosttilskudd – D-vitamintillskott är det bästa alternativet för oss i Norden i allmänhet, men då kanske speciellt för överviktiga. Kosttillskottet säkerställer att du inte behöver ändra om din kost helt och hållet, samtidigt som du inte behöver oroa dig för brist på UVB-strålning.

D-vitamin och viktminskning

D-vitamin och vikt har en stark korrelation. Ändå är inte forskningen helt klar över vilken koppling dessa två har. D-vitamin är fettlösligt, och vissa forskare tror därför att vitaminet fångas i fettvävnaden om du har mycket fett.

Oavsett om det finns en direkt korrelation mellan bra D-vitaminnivåer och viktminskning, är detta vitamin absolut nödvändigt att få i sig.

Ta ett D-vitamintillskott idag!

Om du är överviktig, så hamnar du i riskzonen för att inte få i sig tillräckligt med D-vitamin genom solen och kosten. Faktum är att många människor med normal vikt inte ens får i sig tillräckligt. Observera också att överviktiga människor behöver 2 till 3 gånger så mycket D-vitamin jämfört med de som har en normal vikt.

Det är därför som ett D-vitamintillskott rekommenderas av så många forskare och läkare.

Maxd är ett sånt kosttillskott, och med 50 mikrogram D-vitamin per dosering, uppfyller denna produkten behovet av D-vitamin för bland annat överviktiga.